logo

Respiratoire kinesitherapie

arrowGa terug

Onze methode van respiratoire kinesitherapie vindt zijn oorsprong in de principes van autogene drainage. Deze techniek werd ontwikkeld door Jean Chevailler met als doel de longen van de patiënt zo snel mogelijk vrij te maken van overtollig slijm (mucus). 

Indicaties zijn infectieziekten zoals bronchitis, bronchiolitis, longontsteking, zowel chronisch als acuut, alsook bij aangeboren aandoeningen zoals mucoviscidose, primaire ciliarie dyskinesie, ... of aandoeningen van de longen ontstaan rond de geboorte (vb. bronchopulmonaire dysplasie bij prematuren, herhaaldelijke infecties bij baby’s en kinderen, ...).

De drainage van de longen dient door de patiënt zelf actief gedaan te worden. De patiënten leren het mucus zelf te lokaliseren en er op een goede manier doorheen te ademen. Zo komt het mucus los, kan het verzameld worden om dan efficiënt opgehoest te worden door de patiënt.

Een afspraak maken

We vragen om je afspraak steeds telefonisch te maken op het nummer:
+32 3 325 07 05

Bij baby's en jonge kinderen worden dezelfde principes toegepast om hen te helpen de 'slijmpjes' kwijt te geraken. Echter, baby's en jonge kinderen zijn nog niet in staat de ademhalingsoefeningen zelf uit te voeren. Daarom wordt hier gesproken van ‘geassisteerde autogene drainage’. De handen van de therapeut zullen hen verplichten zo te gaan ademen dat de slijmpjes loskomen en ze deze kunnen ophoesten.